top of page
fundraisingokulu

HER BAĞIŞÇI HATIRLANMAK İSTER

21.yüzyıl değişimleri beraberinde hızı da getirdi. Değişen dünya, değişen ekonomik şartlar, teknolojik gelişmeler ve yeni buluşlar köklü değişikliklerin yapılmasını zorunlu kıldı. Böyle hızlı değişimlerin yaşandığı dünyada geleneksel yaklaşımlar sizce hala işe yarıyor mu?

Artan STKlar, birbirine benzeyen yaklaşımlar, yanı sıra kötü niyetli yaklaşımların getirdiği güvensizlik, zorlu ekonomik şartlar, artan ihtiyaçlar ve daha pek çok sayabileceğimiz nedenler kaynak geliştirmemiz için biz kaynakçıları zorlamıyor mu? Elbette zorluyor ama bu demek değil ki bu iş burada bitiyor. Ülkemizde ve dünyada henüz dokunamadığımız büyük bir destekçi potansiyeli var. Bizim işimiz bu potansiyele nasıl ulaşacağımızı ve nasıl iletişim kuracağımızı bulmak… Uzun yıllardır özel sektörün üzerine titrediği ve çalışmalarını ciddi bir şekilde ilerlettiği bir kitle var: Tüketiciler, Fark ettiler ki ne kadar ürün ve hizmet üretseler de eğer bunu alacak/kullanacak olanları bulamazlarsa yaptıkları her efor boşa gidecek. İşte o nedenle “tüketici” her zaman birinci sırada yer alıyor.

Düşündüğünüzde aynı durum sivil toplum için de geçerli değil mi? Eğer biz de bağışçılarımızdan destek alamazsak, görev aldığımız kurumun işlevini yerine getirmesini sağlayamayız. İşte burada, doğru bağışçı ilişkileri yönetimi devreye giriyor. Peki doğru bağışçı ilişkileri ne demek ve nasıl uygulanır?  Size bağışçı ilişkilerine dair birkaç önerimiz olacak.

Bağışçı İlişkileri İçin Püf Noktaları:

1- Stratejinizi Gözden Geçirin: Öncelikle kurumuzun bağışçıları için nasıl bir ilişki kurduğunuzu gözden geçirin, neler yaptığınızı sıralayın ve neler yapmadığınızı da. Unutmayın ki sizde bir bağışçı ya da hepimizin olduğu gibi birer müşteri/tüketicisiniz. Size ne yapılsa veya nasıl bir iletişim kurulsa hoşunuza gider? Bu bakış açısıyla çıkardığınız artılar ve eksiler size bir yol haritası oluşturacak.

2- Özel günlerde onları hatırlayın: Herkes gibi, bağışçılar da hatırlanmak ister. Özel günler, doğumgünleri, bağışçılığının yıl dönümü gibi günlerde size destek olan insanları hatırlayın, kutlayın ve teşekkür edin. İster 100.000 TL ister 10 TL bağış yapsın, her bağışçının çok kıymetli olduğunu hiçbir zaman unutmayın.

3- Bağışçınızın çabasının farkında olun: Bağışçınız kurumunuz adına yardım koşusunda mı koştu, doğum gününde kampanya yapıp bağış mı topladı? Etkinliğin ne olduğunun aslında bir önemi yok, siz onların yanında olun. Yaptığı etkinlik süresince bağışçınızı arayın, destek olabileceğiniz bir konu olup olmadığını sorun, kampanya duyurusunda destek olacak önerilerde bulunun, bazen de sadece halini hatırını sormak için arayın. Yalnız olmadığını, beraber olduğunuzu hissettirin. Tüm bu çabalara size destek olmak adına katlandığını unutmayın.

4- Bağışçınızı tanıyın: Doğum günü ne zaman? Tek seferlik bağışçı mı? Düzenli bağışçı mı? Bağış yaptığı özel zamanlar var mı? Bağış tutarları ne kadar? Hangi sıklıkla ve hangi konuyla ilgili kendisiyle iletişime geçilmiş? gibi soruların cevaplarını biriktirdiğiniz bir CRM sistemi edinmelisiniz. Eğer iyi bir CRM sistemi satın alacak imkanınız yok diye düşünüyorsanız artık makul ücretli alternatif bulut CRM yazılımları da mevcut. Bu uygulamaları kullanarak bağışçılarınızı daha yakından tanıyabilir ve takip edebilirsiniz. (Fonzip.com, raklet.com, zoho.com gibi)

5- İletişim planlaması yapın: Bağışçılarınızla olan iletişiminiz dinamik olmalı. O nedenle mutlaka önceden bir iletişim planı yapın. Hangi zamanlarda, ne sıklıkla aramalıyız? Nasıl bir iletişim kurmalıyız? Hangi dili kullanmalıyız? Kişiye özel iletişimi nasıl oluşturabiliriz? Kurumla ilgili hangi gelişmeleri kendisine bildirmeliyiz? E-mail tasarımı nasıl olmalı? İletişim planınınızı oluştururken kuracağınız iletişim yöntemine  göre metinlerinizi, içeriklerinizi belirleyin. Ve belirlediğiniz plana göre hareket edin. (E-postaların planladığınız tarih ve saatlerde otomatik olarak gitmesini sağlamak artık çok kolay.)

6- Güveni pekiştirin: Ne olursa olsun bağışçınıza olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermeyin ya da anlatmayın. Gerçek dışı anlatım veya beklenti yaratmanız bağışçı ve kurumuzun arasındaki tüm ilişkiyi bitirir. Ne yaptığınızdan ve neler yapmak istediğinizden bahsedin. Tüm bilgileri gerçek haliyle, şeffaf ve abartısız bir biçimde aktarın.

Yapacağınız doğru bağışçı ilişkileri yönetimi ile;

  1. Bağışçının bağlılığı ve sadakati artacak,

  2. Mevcut bağışçı ilişkilerinizi devam ettirecek,

  3. Yeni bağışçılar elde edecek,

  4. Bağışçılarınıza değer verdiğinizi gösterecek,

  5. Kuruma fayda sağlayacak,

  6. Kurumda farklılaşmayı sağlayacaksınız.

Kurumunuz ve bağışçınız arasında güçlü bir bağ oluşturacak ve oluşan bu bağ sayesinde kurumunuzun  sürdürülebilir kaynak yaratmasına katkı sağlayacaksınız.

Unutmayın her bağışçı hatırlanmak ister!

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page